wtorek, 14 kwietnia 2015

Abby Clements - "Wytwórnia smakowitych lodów Vivien"

  Okładka przyciąga wzrok. Wejście do miejsca, które z pewnością jest lodziarnią, a przed drzwiami siedzi pies.Całokształt sprawia pozytywne wrażenie.

 Nieoczekiwany spadek w postaci wytwórni lodów nie zawsze jest czymś, czego się oczekuje. Dwie siostry Imogen i Anna przejmują lodziarnię z mieszanymi uczuciami. Zarówno wystrój, jak i mało uczęszczane miejsce nie wskazują na biznesowy sukces. Dziewczyny wraz ze spadkiem dziedziczą również swoje przeżycia z przeszłości, które z pewnością nie będą motorem napędowym do walki o sukces co do odzyskania renomy tego miejsca. Dziewczyny zostawiają swoje poukładane światy i pasje podążając za tym, co jest niepewne i niestateczne. Potęga dwóch sióstr, jedna krew i zaangażowanie powoli zmieniają otoczenie, ale również siostry, które zaczynają rozumieć że ten spadek nie jest tylko czczym wymysłem babci.

 Piękno tej historii tkwi w prostocie i pozytywnym przesłaniu. To książka o dobroci, o pozytywnych ludziach, o jedzeniu i miejscu które zostaje  zaczarowane.Podoba mi się zmiana miejsc, przemieszczamy się w urokliwe miejsca na świecie, chłoniemy bodźce z otoczenia i autorka dostarcza nam wiele radości, ale momentami również pozwala sobie na odrobinę melancholii.

 "Wytwórnia smakowitych lodów Vivien" to historia bez wyszukanej akcji, co doskonale wkomponowuje się w literaturę dla relaksu. Na końcu książki mamy smakowite przepisy na pyszne lody. Nie pozostaje nic innego, jak wypróbować przepisy i sięgnąć po lekturę.

Ray Kroc - "Prawdziwa historia McDonald’s. Wspomnienia założyciela"

Raymond Albert "Ray" Kroc – amerykański biznesmen czeskiego pochodzenia. Założyciel McDonald's Corporation, która powstała...